preskoči na sadržaj

Osnovna škola Šestine Zagreb

 > O školi  > Knjižnica
KATALOG

https://library.foi.hr/lib/index.php?B=934

Dragi učenici! Preko gornje poveznice, možete ući u katalog knjižnice! :)


Radno vrijeme

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                

Manuel Šumberac u posjetu knjižnici OŠ Šestine

(slika preuzeta s Facebook stranice Profila)

 

Razgovor s ilustratorom i animatorom Manuelom Šumbercem

 

Manuel Šumberac nagrađivani je animator i ilustrator. Rođen je 1988. godine u Puli. Magistrirao je animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Bavi se animacijom i ilustracijom animiranih filmova, glazbenih spotova i knjiga za djecu. Povodom izdanja slikovnice Vrlo zapetljan čvor, posjetio je našu školu i poklonio nam primjerke svojih slikovnica. Ugodno smo porazgovarali i još štošta saznali o njegovu radu.

 

Biste li nam rekli par riječi o svojoj najnovijoj slikovnici? Otkud ideja i kako je nastala?

Moja najnovija slikovnica zove se Vrlo zapetljan čvor. Izdana je prije par dana. To je priča o jednom malom dječaku kojemu se jednoga dana iznad glave pojavi jedan mali čvor koji postepeno raste i onda mu taj čvor stvara hrpu problema, ali neću vam sve otkrivati (smijeh). Svi mi imamo neke sitne probleme koji nam smetaju. Neki imaju veće, neki manje probleme koji su nam stalno iznad glave i pokušavamo pronaći način kako ih riješiti. Ovo je priča o jednom dječaku koji je na neki način malo drugačiji i zapravo on traži svoje mjesto pod suncem.

 

Kako ste postali ilustrator?

Ja sam zapravo magistar animiranog filma, profesionalno se bavim animiranim filmom, radim crtiće. Počeo sam se baviti ilustracijom jer je ona sastavni dio animiranog filma i postupno me počela zanimati knjižna, dječja ilustracija, ilustracija za plakate. Pa sam se uz animirani film počeo sve više baviti ilustracijom, počeo sam sve više crtati i pričati priče kroz ilustraciju. I evo, danas se mogu predstaviti i kao animator i ilustrator.

 

Koliko se dugo time bavite?

Rekao bih oduvijek jer sam oduvijek volio crtati, odnosno nikad nisam prestao crtati. Ali aktivno, profesionalno od fakultetskih dana.

 

Za izradu slikovnica potrebno je puno mašte. Gdje nalazite inspiraciju?

Svakodnevno i svugdje. Promatram ljude i razmišljam o čemu ti ljudi razmišljaju pa od toga stvorim priču. Inspiracija su mi i drugi umjetnici, mitovi, legende i sl. Ponekad mi je inspiracija i konkretan lik, npr. Nikola Tesla.

 

Koliko vam je vremena potrebno za izradu jedne ilustracije?

Ovisi o ilustraciji, ali u prosjeku je to osam radnih sati.

 

A za izradu jedne slikovnice?

To ovisi o tome koliko je ta knjiga kompleksna. Primjerice, knjiga Nikola Tesla je dosta kompleksna jer ima puno stranica i puno ilustracija pa mi je za nju trebalo oko tri mjeseca. Za slikovnicu Vrlo zapetljan čvor trebalo mi je oko mjesec dana.

 

Imate li najdražu slikovnicu?

Teško bih mogao odabrati jednu, ali prva koja mi pada na pamet je slikovnica Crveno stablo australskog autora Shauna Tana.

 

Dobitnik ste brojnih nagrada. Koja Vam je posebno draga?

Nagrada Grigor Vitez mi je najdraža s obzirom na to da je najstarija i najviša nagrada u Hrvatskoj za dječju književnost. Sve nagrade su mi drage jer su potvrda da radite dobro, da je taj rad primijećen i motivacija su za daljnji rad.

 

I za kraj, je li već u izradi neka nova slikovnica?

Postoji ideja, ali neću previše otkrivati (smijeh).

 

Novinarska grupa 5. a razreda

 


Nova društvena igra u knjižnici - TRIS memory

Zahvaljujući gospodinu Kazimiru Samošćanecu naša školska knjižnica je bogatija za jednu vrlo zanimljivu društvenu igru - TRIS memory. Gospodin Samošćanec je dizajner i kreator društevnih igara Memoceda i TRIS memory koje su inspirirane predavanjima dr. Ranka Rajovića i imaju temelje u asocijativnom načinu razmišljanja i učenja kroz igru, zabavu i druženje.

TRIS memory je igra koja se može igrati na više način počevši od klasičnog memoryja, pa sve do poker memoryja s kockicama i žetonima. Djeca kroz igru uče arapske i rimske brojeve do 12, povezuju slikovne pojmove i zbrajaju brojeve na kockicama čime na zabavan način vježbaju svoje matematičke vještine. 

TRIS memory je dostupan za korištenje svim učenicima u prostoriji školske knjižnice, a za svi koje žele znati više o igrama gospodina Samošćaneca mogu se obratiti knjižničarki ili pročitati više na https://www.vinvin.hr/ 

Lucija Fičko, knjižničarka


Dani hrvatskog jezika

Od 11. do 17. ožujka obilježavamo Dane hrvatskoga jezika. Ti su dani spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, objavljenu u tjedniku Telegram 17. ožujka 1967. godine.  Deklaracijom je predloženo da se zajamči "jednakost i ravnopravnost četiriju književnih jezika: slovenskoga, hrvatskoga, srpskoga, makedonskoga" te je istaknuto da je "potrebno osigurati dosljednu primjenu hrvatskoga književnog jezika u školama, novinstvu, javnom i političkom životu, na radiju i televiziji kad se god radi o hrvatskom stanovništvu, te da službenici, nastavnici i javni radnici, bez obzira otkuda potjecali, službeno upotrebljavaju književni jezik sredine u kojoj djeluju".

Povodom obilježavanja Dana hrvatskog jezika kod knjižnice je postavljen interaktivni plakat pomoću kojega učenici mogu saznati nešto više i o ostalim važnim spomenicima hrvatskog jezika.                                                           

Lucija Fičko, knjižničarka


Predstavljen Muzeja grada Zagreba za djecu

Učenici produženog boravka trećih razreda naše škole, uz učenike 3.b razreda OŠ Miroslav Krleža, prisustvovali su 9. svibnja 2017. predstavljanju dječjeg vodiča kroz postav Muzeja grada Zagreba u knjižnici M2!

Osnovne podatke o vodiču i zanimljive priče o Zagrebu isričale su muzejska pedagoginja i urednica publikacije Vesna Leiner, ilustratorica Zrinka Ostović i grafička dizajnerica Valentina Dominić. Na kraju susreta uslijedilo je nagradni kviz na kojem su učenici imali priliku osvojiti primjerak vodiča.

 

 


Susret s Brankicom Blažević

Dana 14. ožujka 2017. učenike trećih razreda posjetila je spisateljica Brankica Blažević i sama nekadašnja učenica Osnovne škole Šestine. Predstavljajući svoju zbirku pjesama "Moje Šestine" podsjetila nas je na ne tako davnu prošlost Šestina i šestinskih običaja. Sjetili smo se i šestinskih pralja i čriešnji, i kosaca i kupanja u Stubakima, i mljekarica i starinskog Božića! Doživljaj je recitacijama upotpunila njena kći Ana Blažević, učenica 7. b razreda naše škole, odjevena u šestinsku nošnju svoje bake. Vratio se nakratko i stari "šestinski jezik" u našu školu i razveselio nas!

Više fotografija pogledajte u fotogaleriji.


PROJEKT STRANIČNIK

I ove se školske godine u našoj  školi provodi BOOKMARK PROJECT - međunarodni projekt koji godišnje organizira Međunarodna udruga školskih knjižničara (International Association of School Librarianship - IASL) te se na taj način obilježava Mjesec školskih knjižnica.

Provodit će se među učenicima četrvrtih razreda. Voditelji projekta su učiteljice Snježana Grubišić i Irena Gelo te knjižničarka Majda Kovač.

Tema ovogodišnjeg projekta je "Learn do decode your world" pa će zadatak učenika biti da otkriju iz koje zemlje dolaze straničnici. Mi smo svoje izrađene straničnike poslali u "tajanstvenu" zemlju te ih od njih zauzvrat i očekujemo. 

          

    

 

   


RIJEČ DANA

Od 15. listopada do 15. studenog svake godine obilježava se Mjesec hrvatske knjige! Tim povodom u školskoj knjižnici ćemo ove školske godine (2015./2016.) provoditi novu aktivnost pod nazivom RIJEČ DANA.

O čemu se radi? Prvi učenik koji iza prvog školskog sata dođe u knjižnicu, bira iz dva ponuđena rječnika riječ dana! Ona se zajedno sa značenjem stavlja na vidljivo mjesto u knjižnici i na web-stranicu škole. Tako ćemo ponoviti i naučiti mnogo riječi i povećati svoje jezično blago.

Projekt je pokrenut prema ideji Ide Bogadi, OŠ Gustava Grkleca.

 

Dođite i uključite se u potragu!   


!

EKO ŠKOLA

 

 

SUVAG

Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 9. 9. 2014.

Ukupno: 355209
Ovaj mjesec: 2001
Ovaj tjedan: 481
Danas: 8
PRISJETIMO SE
PORTALI

 

 

POMOĆ U UČENJU MATEMATIKE: 

TONI MILUN   

Antonija Horvatek: Matematika na dlanu

Korisni linkovi


 > Enter
 > Bug


CMS za škole logo
Osnovna škola Šestine Zagreb / Podrebernica 13, HR-10000 Zagreb / os-sestine-zg.skole.hr / ured@os-sestine-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju