preskoči na sadržaj

Osnovna škola Šestine Zagreb

 > O školi  > Projekti
PROJEKT DODATNE MATEMATIKE I DODATNE GEOGRAFIJE

TERENSKA NASTAVA

Učenici 7.r., koji idu na dodatnu matematiku i dodatnu geografiju, su 30.10. 2018. išli s prof. A. Miškulin i V. Cibulom na terensku nastavu OBILAZAK INSTALACIJE  PRIZEMLJENI SUNČEV SUSTAV.

Prije toga smo na satu dodatne matematike računali u kojem omjeru su umanjene udaljenosti planeta od Sunca u zagrebačkom "prizemljenom Sunčevom sustavu" u odnosu na Sunčev sustav u svemiru i u kojem omjeru su umanjeni  planeti u odnosu na one u svemiru. Zaključili smo da su planeti umanjeni oko 700 000 000 puta, a udaljenosti planeta 772 000 000 puta u odnosu na planete u svemiru.

Na dodatnoj geografiji učenici su istražili što je poznato o svakom od tih planeta. 

Krenuli smo od skulpture  Prizemljeno sunce  Ivana Kožarića koja je od 1994. trajno postavljena u Bogovićevoj ulici. Nastavili smo s devet "prizemljenih planeta" nazvanih Devet pogleda, instalacijom Davora Preisa, koja je pridružena je 2004. Kožarićevom Prizemljenom Suncu. Promjere planeta odredio je uvažavajući promjer prizemljenog Sunca od 2 m. Također skulpture planeta je postavio po Zagrebu na razmjernim udaljenostima od Prizemljenog Sunca poštujući stvarne udaljenosti pojedinih planeta od Sunca u svemiru. "Prizemljeni planeti" nalaze se na sljedećim lokacijama: Merkur  promjera 7 mm u Margaretskoj ul.3 , Venera promjera 17 mm na Trgu bana J. Jelačića 3, Zemlja promjera 18mm u Varšavskoj ul. 9, Mars promjera 10 mm u Tkalčićevoj 21, Jupiter promjera 280 mm u Voćarskoj 71, Saturn promjera 210 mm u Račićevoj 1, Uran promjera 89 mm u  Sigetu 9 i  Neptun promjera 86 mm u  Kozari putu 17.  Pluton više ne spada u skupinu planeta jer je premalen ( podvožnjak  Aleje Bologne - otrgnut ).

Mi smo obišli: Sunce, Merkur, Veneru, Zemlju, Mars, Jupiter i Saturn. Kod svakog nam je jedan od učenika ispričao o tom planetu, rekli smo koliki mu je promjer ovdje, a koliki u stvarnosti. Sve smo snimili, poslikali i dobro se zabavili.

 

objavila: V. Cibula


PROJEKT STRANIČNIK

I ove se školske godine u našoj  školi provodi BOOKMARK PROJECT - međunarodni projekt koji godišnje organizira Međunarodna udruga školskih knjižničara (International Association of School Librarianship - IASL) te se na taj način obilježava Mjesec školskih knjižnica.

Provodit će se među učenicima četrvrtih razreda. Voditelji projekta su učiteljice Snježana Grubišić i Irena Gelo te knjižničarka Majda Kovač.

Tema ovogodišnjeg projekta je "Learn do decode your world" pa će zadatak učenika biti da otkriju iz koje zemlje dolaze straničnici. Mi smo svoje izrađene straničnike poslali u "tajanstvenu" zemlju te ih od njih zauzvrat i očekujemo. 

Više

 


Australija

 

Vrlo lijep primjer međupredmetne i međugeneracijske učeničke suradnje nakratko je odveo učenike i roditelje OŠ Šestine u utorak 3.5.2016. u Australiju, a vodiči su bili oni koji znaju najviše – sami učenici. U okvirima svojih interesa, uz pomoć nastavnika i koristeći razne materijale (slikovnice,knjige, brošure, filmove, glazbu, različite predmete) proučavali su taj najmanji kontinent na svijetu.Učenici su učili kroz igru te pripremili nekoliko prezentacija i plakata na temu prirodnih, povijesnih i kulturnih obilježja. Vještiji učenici izradili su 3D edukativnu kartu Australije. Također, učenici su proučili prava, školovanje i književnost Hrvata u Australiji. Učenici nižih razreda pripremili su izložbu radova izrađenih u starosjedilačkoj (aboridžinskoj) tehnici. Oni najmlađi igrali su tradicionalne australske igre tijekom Škole u prirodi i izrađivali su plakate o autohtonim životinjama australskog kontinenta. Ovom prigodom školu su posjetili predstavnici Veleposlanstva Australije gospodin John Read, zamjenik veleposlanice, i gospođa Diana Grahovac, koja je kratkom prezentacijom upoznala učenike s nepoznatom stranom dalekog nam kontinenta. Nakon održanih prezentacija, svi prisutni pozvani su na radionicu „točkanja“ i provjeru znanja o Australiji kroz kviz.

Kviz u prilogu.

Foto-galerija Australija.ppsx


PROJEKTNI DAN 26.2.2016.

TEMA: POZNATE HRVATSKE LIČNOSTI  I NJIHOVI   USPJESI

Matematika i fizika: RUĐER BOŠKOVIĆ

                                                             objavila: V. Cibula


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
!

EKO ŠKOLA

 

 

Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 9. 9. 2014.

Ukupno: 266954
Ovaj mjesec: 3055
Ovaj tjedan: 817
Danas: 19
PRISJETIMO SE
PORTALI

 

 

POMOĆ U UČENJU MATEMATIKE: 

TONI MILUN   

Antonija Horvatek: Matematika na dlanu

Korisni linkovi


 > Enter
 > Bug


CMS za škole logo
Osnovna škola Šestine Zagreb / Podrebernica 13, HR-10000 Zagreb / os-sestine-zg.skole.hr / ured@os-sestine-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju