preskoči na sadržaj

Osnovna škola Šestine Zagreb

Dani otvorenih vrata NSK 2017.

Učenici 8.-ih razreda i ove godine posjetili su NSK u pratnji knjižničarke Majde Kovač, prof. Davorke Vuković i prof. Antonije Miškulin. Posjeta je bila organizirana i unaprijed dogovorena sa vodićima u NSK za 24.2.2017., a trajala je nešto manje od dva sata. 

Uz stručno vodstvo, učenici su se upoznali sa povješću NSK-a, same zgrade te namjeni i važnosti NSK-a. Zatim su posjetili 2. kat - Zbirku muzikalija i audiomaterijala, Zbirku grafika, Zbirku službenih publikacija i čitaonice na 3. (humanističke znanosti) i 4. katu (društvene znanosti. Također, imali su priliku ući u zatvorene čitaonice gdje se pišu studijski radovi. Na kraju su posjetili Odijel zaštite i pohrane.


Projekt ''IRAN I HRVATSKA - kulturne, geografske i povijesne veze''

Tijekom siječnja i veljače učenici 6.-ih razreda pripremali su se za projekt ''Iran i Hrvatska - kulturne, geografske i povijesne veze'' koji se održao u školi 10.2.2017. u 17h, uz posebnog gosta veleposlanika Islamske republike Iran Mohammeda Rezu Sadegh. 

Učenici su pripremili gegorafski sadržaj o Iranu - prirodne i društvene karakteristike, objedinili ih u prezentaciju te svojim nastupom otvorili večerne izlaganje. Učenik Noa Golić (6.C) pozdravio je sve prisutne na iranskom, zatim na hrvatskom jeziku. Sve okupljene su Lara Bartolić (6.B9 i Noa Golić (6.C) upoznali sa Islamskom republikom Iran. Slijedila su izlaganja iz povijesti i vjeronauka, te lutkarska predstava. Uz izložbu radova učenika 2.-8- razreda cjelokupni ambijen je bio u duhu iranske kulture.

Roditelji, učenici i učitelji su pokazali da su spremni na svaku vrstu tolerancijeprema svakome, a naučili su kako Hrvatska i Iran imaju puno povijesnih, kulturnih i folklorno-etnografskih dodirnih elemenata. 

Vrlo uspješnu večer potvrdilo je i obračanje Veleposlanika svima prisutnima, te naknadnim pozivom učenicima u njegovu rezidenciju uz gastonomske specijalitete Irana. Učenici koji su predstavljali Iran u školi, 16.2.2017. posjetili su rezidenciju Veleposlanika, naučili puno o iranskoj kulturi, vidjeli kako se priprema hrana, proučavali tepihe i razgovarali sa Veleposlanikom i njegovom gospođom. Gospodin Reza Sadagh je spreman za daljnju suradnju, kojoj se posebno veseli. Posjeta Veleposlaniku će ostati u lijepom siječanju učenicima i učiteljima u pratnji. 

Priloženi dokumenti:
IRAN geografija.pptx


OBILAZAK SUNČEVOG SUSTAVA

Učenici 7.-ih razreda su sa profesoricama iz matematike Vlatkom Cibulom i geografije Antonijom Miškulin obišli instalaciju PRIZEMLJENI SUNČEV SUSTAV U ZAGREU 19.10.2016.

Prije same terenske nastave proučili su stvarne udaljenosti planeta i zanimljivosti o svakom planetu, te samom Suncu. Prilikom obilaska učenici su na planu grada mjerili udaljenosti u Zagrebu, te ih uspoređivali sa stvarnim udaljenostima. Učenici su se služili pomičnom mjerkom, planom grada, kompasom, ravnalom, kalkulatorom, pripremljenim tablicama i običnim olovkama umjesto modernom tehnologijom za mjerenje, kako bi obilježili ''Retro godinu'' u našoj školi. Ipak, sve su snimili mobitelima i fotoapartima te sklopili u kratki dokumentarac. 

Nakom 2 sata istraživanja i traženja planeta po centru grada, ipak smo za slijedeću zgodu ostavili posjet onim najudaljenijim planetima Uran i Neptun.

 

 

Priloženi dokumenti:
PRIZEMLJENI SUNCEV SUSTAV.pdf


Posjet NSK

Povodom otvorenih vrata Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, skupina učenika osmih razreda su u srijedu 24. veljače posjetili popularnu NSK u pratnji knjižničarke Majde Kovač i nastavnice geografije Antonija Miškulin.

Razgledavanje i upoznavanje sa, za učenike fascinantnom zgradom NSK-a, trajalo je više od dva sata. Obilazak knjižnice ostvareno je uz stručno vodstvo djelatnika NSK-a.

Učenici su se upoznali sa općim informacijama o knjižnici, a zatim posjetili zbirku muzikalija i audiomaterijala, zbirku službenih publikacija i čitaonicu publikacija, zbirku knjižničarstva i čitaonice na 3. i 4. katu. Učenici su imali prilike ući i u zatvoreni dio knjižnice za studijske radove gdje znanstvenici pišu svoje radove. Tom prilikom, zbog izuzetnog interesa, naši znanstvenici su se obratili učenicima, upoznali ih sa svojim radom, te se otvorio vrlo ugodan razgovor između učenika i dr. sc. prof. Anđelka Milardovića.

Nakon što su se učenici upoznali sa dijelom knjižnice čiji će korisnici moći biti svakodnevno nakon punoljetnosti, posjetili su zatvoreni dio knjižnice za javnost zatvoreno spremište, tiskaru, knjigovežnicu i restauratorski odjel. Ovdje su se upoznali sa različitim metodama zaštite, obnove i čuvanja knjiga, fotografija, zemljovida i grafika koji su predstavljeni u obliku radionica. Također, djelatnici odjela su pripremili mnogo ideja kako iskoristiti stare knjige na kreativan način i tako proizvesti novi ukrasni i/ili koristan predmet.

Na svakom odjelu koji su posjetili, voditelji odjela su pohvalili učenike na izrazito pristojnom ponašanju i aktivnom sudjelovanju, te pozvali OŠ Šestine na ponovni posjet.

A. Miškulin

Foto - NSK - 24.2.2016.

 


EKO KUTAK

U ovoj školskoj godini odlučili smo prikupljati plastične boce. Učenici geografske grupe napravili su žute kutije za njihovo odlaganje. U svakoj učionici i knjižnici nalazi se po jedna kutija. Istovremeno se u kabinetu biologije i kemije u organizaciji Eko grupe skupljaju čepovi da bi se kupili lijekovi potrebni djeci oboljeloj od leukemije. Uskoro će u svakoj učionici biti kutije za odlaganje papira. Geografska grupa će cijele godine pratiti količine skupljenih materijala te će to prikazati za Dan planeta Zemlje u 5. mjesecu.

 

Eko kutak u humanitarne svrhe

Prikupljamo plastične boce u svakoj učionici, kako bi osvijestili važnost odvajanja otpada. U ovo predblagdansko vrijeme odlučili smo prodati boce, za koje je moguće dobiti povratnu naknadu, a novac dati za potrebitoj obitelji u obliku poklon bona. Tako smo razveselili jednu obitelj za Božić. Nastavljamo dalje prikupljati boce. Odvajamo, recikliramo, čuvamo okoliš i razveselimo one kojima je potrebno.  

 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
!

EKO ŠKOLA

 

 

Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 9. 9. 2014.

Ukupno: 266954
Ovaj mjesec: 3055
Ovaj tjedan: 817
Danas: 19
PRISJETIMO SE
PORTALI

 

 

POMOĆ U UČENJU MATEMATIKE: 

TONI MILUN   

Antonija Horvatek: Matematika na dlanu

Korisni linkovi


 > Enter
 > Bug


CMS za škole logo
Osnovna škola Šestine Zagreb / Podrebernica 13, HR-10000 Zagreb / os-sestine-zg.skole.hr / ured@os-sestine-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju