preskoči na sadržaj

Osnovna škola Šestine Zagreb

 > Nastava  > Predmetna  > Matematika
MATEMATIKA

Učiteljice:   Vlatka Cibula ( 6.a, 6.b, 8.a, 8.b)

                   Petra Pek ( 5.a, 5.b., 7.a, 7.b )

                    

                                        


ŠK. GOD. 2023./2024.

Vremenik smotri i natjecanja iz matematike

Autor: Vlatka Cibula, 19. 10. 2023. 15:23

Za učenike od 4. do 8.razreda:

ŠKOLSKO / GRADSKO NATJECANJE: 26. siječnja (petak) 2024. 

ŽUPANIJSKO NATJECANJE: 26. veljače (ponedjeljak) 2024.

MEĐUNARODNO NATJECANJE "KLOKAN BEZ GRANICA": 22 ožujka ( petak ) 2024.

DRŽAVNO NATJECANJE: 22. - 24. travnja (ponedjeljak - srijeda) 2024. 

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 PRIZEMLJENI SUNČEV SUSTAV

 

Učenici koji pohađaju dodatnu matematiku i atronomsku grupu su 9.5. 2023. išli s prof. A. Tot i V. Cibulom na terensku nastavu OBILAZAK INSTALACIJE PRIZEMLJENI SUNČEV SUSTAV.

Na satu atronomske grupe istražili su što je poznato o svakom od tih planeta. 

Krenuli smo od skulpture  Prizemljeno sunce  Ivana Kožarića koja je od 1994. trajno postavljena u Bogovićevoj ulici. Nastavili smo s devet "prizemljenih planeta" nazvanih Devet pogleda, instalacijom Davora Preisa, koja je pridružena je 2004. Kožarićevom Prizemljenom Suncu. Promjere planeta odredio je uvažavajući promjer ovog prizemljenog Sunca od 2 m.

Također skulpture planeta je postavio po Zagrebu na razmjernim udaljenostima od Prizemljenog Sunca poštujući stvarne udaljenosti pojedinih planeta od Sunca u svemiru.

"Prizemljeni planeti" nalaze se na sljedećim lokacijama:

 • Merkur – Margaretska ul. 3
 • Venera – Trg bana Josipa Jelačića 3
 • Zemlja – Varšavska ul. 9
 • Mars – Tkalčićeva ul. 21  
 • Jupiter – Voćarska ul. 71    
 • Saturn – Račićeva ul. 1      
 • Uran – Siget 9                      
 • Neptun – Kozari 17 (naselje Kozari bok)

       Pluton – bio je kod podvožnjaka  Aleje Bologne ( više ne spada u skupinu planeta )

Na satu dodatne matematike računali smo u kojem omjeru su umanjene udaljenosti planeta od Sunca u zagrebačkom "prizemljenom Sunčevom sustavu" u odnosu na Sunčev sustav u svemiru i u kojem omjeru su umanjeni  planeti u odnosu na one u svemiru.

Zaključili smo da: Sunce u zagrebačkom prizemljenom Sunčevom sustavu je  umanjeno u odnosu na ono u svemiru oko 700 000 000 puta. Tako su i svi ostali planeti u zagrebačkom prizemljenom Sunčevom sustavu umanjeni oko 700 000 000 puta u odnosu na one prave.

Obišli smo: Sunce, Merkur, Veneru, Zemlju, Mars, Jupiter i Saturn, a Uran i Neptun su predaleko pa ćemo ih obraditi u učionici.

Udaljenosti planeta u zagrebačkom Sunčevom sustavu u odnosu na udaljenosti u svemiru su umanjene 772 000 000 puta. Dakle mi smo sada prešli skoro 3 000 000 000 km u svemiru.

Uh, baš smo se nahodali. Sve smo snimili, poslikali i dobro se zabavili.

objavila: V. Cibula


PROJEKT FINANCIJSKA PISMENOST

Hrvatski institut za financijsku edukaciju HIFE organizirao je radionicu „Financijska zrelost“ na kojoj su sudjelovali učenici 7.r.  Glavne teme radionice bile su:

 • Što je osjetilno brendiranje?
 • Kako se novac zarađuje?
 • Što su želje, a što potrebe?
 • Financijski ciljevi
 • Kućni budžet
 • Štednja

Cilj radionice „Financijska zrelost“ je pokazati pravi način kako postati financijski odgovorna i neovisna osoba te ukazati zbog čega je važno postati svjesni, a ne impulzivni potrošač.

Najzanimljivija praktična vježba bila je izrada kućnog budžeta. Cijela grupa bila je podjeljena u 4 skupine, u svakoj skupini po 5 - 6 članova. Svaka skupina predstavljala je jednu obitelj. Na raspolaganju su imali dvije prosječne plaće tj. iznos od 14 999 kuna, tj. 2000 eura , što je na prvi pogled značajan iznos. Problem nastaje kada se taj novac mora rasporediti na sve mjesečne troškove.

Da zadatak ne bi bio jednostavan, troškovi su premašili iznos raspoloživog novca, dodatno smo zakomplicirali situaciju što smo u troškove stavili i izdatke za registraciju automobila, troškove putovanja. Znači trebalo je razlučiti što su stvarne potrebe, a što su želje i prema tome izbudžetirati raspoloživa sredstva.
Učenici su ozbiljno shvatili zadatak. Atmosfera je postala užarena, naravno bilo je neslaganja, neki su željeli potrošiti novac i za stvari koje nisu prijeko potrebne, ali oni racionalniji nagovorili su ih da još jednom razmisle. Na kraju su, kao prava složna obitelj, novac rasporedili samo na najvažnije troškove. 

ZAKLJUČAK: Koji su glavni razlozi za štednju i da imamo nešto novca "sa strane":

 • Za slučajeve kada nam je hitno potreban novac.
 • Kada trebamo kupiti nešto „veće".

Cilj ove vježbe bio je pokazati učenicima da roditelji nemaju jednostavan zadatak kada trebaju mjesečno raspodijeliti svoja primanja te da se ne bi trebalo trošiti više nego što imamo na raspolaganju.


RETRO SAT MATEMATIKE

POSJET 5.r. HRVATSKOM ŠKOLSKOM MUZEJU

23. listopada 2018. učenici 5.r. išli su na terensku nastavu iz matematike u Hrvatski školski muzej u pratnji prof. matematike i razrednika. Cilj je bio pokazati učenicima pomagala koja su koristili učenici u prošlosti. Prvo su učenici kratko pogledali postav muzeja: izgled školske učionice potkraj 19. st., školsku ploču iz onoga vremena, pločicu za pisanje od škriljevca, računicu, računske ploče za zidnu stijenu, razne tipove računala u obliku lepeze, s perlicama i kuglicama, računala za računanje razlomaka, računala mjesnih vrijednosti, geometrijska tijela izrađena od kartona i ljepenke do pomagala za geometrijsko risanje.

Zatim im je održan RETRO SAT matematike,  uz uporabu nalivpera i tinte, na kojem su rješavali zadatke iz udžbenika s kraja 19. stoljeća koji se čuva u muzeju. 

 

 

 

objavila: V.Cibula


KORISNI LINKOVI ZA POMOĆ U UČENJU MATEMATIKE:

!

EKO ŠKOLA

 

 

SUVAG

Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 9. 9. 2014.

Ukupno: 353005
Ovaj mjesec: 2422
Ovaj tjedan: 247
Danas: 2
PRISJETIMO SE
PORTALI

 

 

POMOĆ U UČENJU MATEMATIKE: 

TONI MILUN   

Antonija Horvatek: Matematika na dlanu

Korisni linkovi


 > Enter
 > Bug


CMS za škole logo
Osnovna škola Šestine Zagreb / Podrebernica 13, HR-10000 Zagreb / os-sestine-zg.skole.hr / ured@os-sestine-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju